Wij zijn verhuisd...

U kan ons vinden in de Hoevestraat 2, 3401 Landen (Waasmont) met ingang langs de Middenstraat.

We gaan alleen nog maar verder met ecologische bouwmaterialen als bijberoep!

Gelieve te mailen naar info@duurzaam-bouwen.be of info@ecologischebouwmaterialen.be om een afspraak te maken.

Wij zien u graag terug...

Kastanjehouten palen, afsluitingen en poortjes


Kastanjehouten palen Kastanjehouten afsluitingen Kastanjehouten poortjes


Kastanjehouten palen
kastanjehouten palen

Deze kastanjehouten palen zijn ronde, ontschorste en gepunte palen. De palen worden altijd gepunt aan het dikste uiteinde. De opgegeven diameter wordt gemeten aan het dunste uiteinde. Ze zijn stevig, bijzonder duurzaam en zonder chemisch kleurtje passen ze bijzonder goed in elk natuurlandschap.

Het hout van de tamme kastanje (Castanea sativa) is bijzonder taai, elastisch en duurzaam. Het hout van de tamme kastanje bevat zeer veel looistoffen (7 tot 10% op het drooggewicht) wat een mogelijke verklaring is voor het uitzonderlijke weerstandsvermogen tegen vocht en schimmels.

Onbehandeld kastanjehout is een uitstekend alternatief voor Europees naaldhout dat met CCA of andere chemische middelen verduurzaamd werd én voor tropische houtsoorten. Koper-Chroom-Arsenaat (CCA) behoort volgens de richtlijnen van de Europese Gemeenschap tot de categorie “zeer giftig”. Vooral de opname via de huid van uitgeloogd arseen houdt een reëel kankerrisico in. Het gebruik van CCA houdt ook een vrij hoog risico in van toxiciteit voor hogere planten en nuttige dieren als de regenworm.

Zowel chemisch verduurzaamd naaldhout als de tropische houtsoorten mahonie en redwood behoren overeenkomstig het Hout-Vademecum tot duurzaamheidsklasse II. Net zoals onbehandeld hout van de tamme kastanje. Voor alle groenbeheerders, van tuiniers tot beheerders van natuurreservaten, is kastanjehout een aan te bevelen alternatief.

  • Diameter -6cm rond, verkrijgbaar in 1,8m
  • Diameter 6-8cm rond, verkrijgbaar in 1,5m, 1,8m, 2m, 2,5m, 3m en 4m
  • Diameter 8-10cm rond, verkrijgbaar in 1,5m, 1,8m, 2m, 2,5m, 3m, 4m en 5m
  • Diameter 10-12cm gekloven, verkrijgbaar in 1,5m, 1,8m, 2m en 2,5m

De meeste palen hebben we steeds voorradig


Kastanjehouten afsluitingen

Treillage
treillage

In Frankrijk en Engeland worden treillages of fencing al eeuwenlang toegepast als afrastering. Treillages worden gemaakt van gekloofde en gepunte kastanjehouten latten (doormeter gemiddeld 3 cm). Ze worden met elkaar verbonden door middel van een dubbele gegalvaniseerde, getorste ijzerdraad en worden, met de punten naar boven, bevestigd aan steunpalen die op een afstand van 1,5 m van elkaar, 50 cm in de grond geplaatst werden.

Treillages worden opgerold geleverd en bestaan in verschilende hoogtematen en verschillende tussenafstanden tussen de kastanjehouten latten.
Om uw met treillages omheinde tuin stijlvol af te sluiten, verkopen wij ook 2 bijpassende poortjes.
Tussenafstand 3,5cm, rol van 10m, verkrijgbaar in 0,5m
Tussenafstand 3,5cm, rol van 5 m, verkrijgbaar in 0,8m, 1m, 1,2m, 1,5m, 1,75m en 2m
Tussenafstand 7,5cm, rol van 10m, verkrijgbaar in 0,5m, 0,8m, 1m, 1,2m en 1,5m
Tussenafstand 7,5cm, rol van 5m, verkrijgbaar in 1,75m en 2m
De meeste treillage hebben we steeds voorradig

Post & rail fencing
post en rail

Omdat ze zo robuust zijn en tegen een stootje kunnen worden in Engeland Post & Rail afsluitingen van oudsher gebruikt om paardenweiden en domeinen af te sluiten. Vandaar de nog steeds frequent gebruikte Engelse naam
‘post and rail fencing’ voor dit type afsluitingen.
De post is de steunpaal met gefreesde gaten waarin de rails, de eigenlijke barriëre of liggers, passen. De rails worden gemaakt van massief gekloofd kastanjehout, de posts bestaan in een gekloofde en een gezaagde versie.
Post & Rail afsluitingen zijn perfect te combineren met onze weidepoorten en slagbomen.
Paal: gezaagd (10x15cm) of gekloofd (diameter 15-18cm)
4 of 6 gaten voor 2 of 3 liggers
verkrijgbaar in 1,8m en 2m
Ligger: gekloofd verkrijgbaar in 2,5m of 3m
ronde ligger verkrijgbaar in 3m
Enkel verkrigbaar op bestelling

Gesloten panelen
gesloten panelen

Voor wie op privacy gesteld is, leveren wij gesloten panelen die zonder zichtbare naden tot een aaneengesloten schutting gevormd worden. Deze dichte schutting wordt gemaakt van kastanjehouten staken die in twee gekloofd zijn. Het gekloofde kastanjehout wordt eerst met stoom zacht gemaakt, volledig recht geplooid en op dwarslatten bevestigd tot een volledig gesloten paneel.Deze exclusieve ambachtelijke schuttingen vind men als ‘panneaux jointifs’ nog veel terug in de tuinen van het paleis van Versailles, alsook in de residentiële villawijken in die regio. Het effect is wonderlijk mooi, met kleurschakeringen veroorzaakt door het stomen, door schorsresten en knopen.
Paneel: 1,85m breed, verkrijgbaar in verschillende hoogtes: 1,5m, 1,75m en 2m
Enkel verkrijgbaar op bestelling

Bokrijk afsluitingen
Wie is nooit als kind op schoolreis naar Bokrijk geweest? De tijd van toen wordt er prachtig en doordacht uitgebeeld. Daartoe behoren ook de typische afsluitingen uit die periode, die nog steeds verbazen door hun stevigheid, duurzaamheid en elegante voorkomen. Deze Bokrijk afsluiting is gemaakt van ronde, ontschorste kastanjehouten takken (perches) met een lengte van 3 of 4 m. Bokrijk afsluitingen worden dubbel gevlochten tussen kastanjehouten palen, in 2 of 3 etages.
‘Perche’: diameter 35-50mm, verkrijgbaar in 3m of 4m lang
Enkel verkrijgbaar op bestelling

Sierhekken
Houten sierhekken worden met gekloofde kastanjehouten takken gemaakt. Ze nemen diverse vormen aan en kunnen gebruikt worden om tuinen af te sluiten, bloemperken te beschermen, als versteviging voor klimplanten en nog veel meer decoratieve toepassingen. Onze sierhekken zijn verkrijgbaar in een X-formatie of in een H-formatie (claire-voie).
De gekloofde takken zijn ook apart verkrijgbaar zodat je je creatief kunt uitleven met het zelf ontwerpen en vervaardigen van sierhekken, plantensteunen, enz… op maat.
X-Hek: 1,1m hoog, 1,2m breed
‘claire-voie’-hek: 1,85m breed, verkrijgbaar in 1,1m en 1,3m hoog
Enkel verkrigbaar op bestelling


Kastanjehouten poortjes

Moestuinpoortjes
moestuinpoortjes

De kastanjehouten moestuinpoortjes worden gemaakt uit ontschorst, rond hout. Het ‘Jarry’-poortje is opgebouwd uit ronde kastanjepalen, het ‘Courbefy’-poortje bestaat uit halfronde gekloven palen. De plantpalen en het hang- en sluitwerk zijn in het ‘Jarry’-tuinpoortje inbegrepen, bij het ‘Courbefy’-poortje zijn de plantpalen en het hang- en sluitwerk niet inclusief. Beide tuinpoortjes zijn perfect te combineren met onze treillages-afsluitingen. Ze zijn ook goed toe te passen als dubbele poort.

‘Jarry’: verkrijgbaar in 1m, 1,2m en 1,5m breed, in elke breedte verkrijgbaar in verschillende hoogtes: 1m, 1,2m, 1,5m en 1,75m
‘Courbefy’: steeds 1m breed, verkrijgbaar in 1m en 1,2m hoog 

scharnierset en heksluiting apart verkrijgbaar
losse poortpalen: diameter 12-14cm, verkrijgbaar in 1,75m, 2m, 2,25m en 2,5m lengte
Enkel verkrijgbaar op bestelling

Tuin- en weidepoorten
weidepoorten

De ‘Saint-Nicolas’-poorten worden vooral gebruikt als toegangspoort van tuinen, weiden en domeinen. Ze worden gemaakt van massief, gezaagd kastanjehout en bekleed met 6 gekliefde latten. Het hang- en sluitwerk is apart te verkrijgen.

Deze tuin- en weidepoorten zijn perfect te combineren met onze Post & Rail afsluitingen.
‘Saint-Nicolas’: 1,2m hoog, verkrijgbaar in 1,2m, 2,15m, 2,5m, 3m of 3,5m breed

Toebehoren dubbele poort:

  • grondgrendel 40cm vuurverzinkt
  • grondgrendel 60cm vuurverzinkt
  • overslaggrendel vuurverzinkt
  • valbeugel 35cm vuurverzinkt

Enkel verkrijgbaar op bestelling


Slagbomen
Onze slagbomen worden gemaakt uit ontschorst rond kastanjehout. Ze worden geleverd inclusief de plantpalen en zijn met de meest diverse hekwerken en schuttingen uit ons gamma te combineren.
Slagboom: 1,2m hoog, verkrijgbaar in 2,5m, 3m en 3,5m breed
Enkel verkrigbaar op bestelling